Jdi na obsah Jdi na menu

Tvarohové věžičky s čokoládou a borůvkami

8. 2. 2023

Tady máte recept na výborný moučník, který se jmenuje Tvarohové věžičky s čokoládou a borůvkami

Moučník pro 6 osob

Co budeme potřebovat:

Korpus: 2 vejce

 60 g hořké čokolády

 60 g másla

 50 g hladké mouky

 1 lžíce medu

 1/2 sáčku vanilkového cukru

 1/4 sáčku kypřicího prášku do pečiva

 máslo

 rostlinný olej na vymazání plechu a formiček                                                                                                                                                 

 KRÉM:

120 g nízkotučného tvarohu

 100 g creme fraîche (husté zakysané smetany)

 asi 3 lžíce medu

Borůvková poleva:

200 g borůvek

 1dl portského vína

 2 lžíce tekutého medu

 2 plátky želatiny

Postup:

1. V horké vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu a máslo. Vejce utřeme s vanilkovým cukrem do pěny, přidáme med, promícháme a přidáme do čokolády. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva.
 

2. Těsto nalijeme na plech vytřený máslem a vyložený papírem na pečení. Rozetřeme ho do stejnoměrné vrstvy, vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme 25 minut.
 

3. Tvaroh vyšleháme s creme fraîche a medem na hladký krém a uložíme do chladu.
 

4. Na polevu zalijeme plátky želatiny vodou a necháme nabobtnat.
 

5. V kastrůlku zahřejeme med, až vznikne karamel. Přilijeme portské víno (a podle potřeby vodu), promícháme a krátce svaříme. Pak přidáme borůvky, prohřejeme a nakonec vmícháme nabobtnalé a vymačkané plátky želatiny. Odstavíme a mícháme, dokud se želatina nerozpustí.
 

6. Šest menších kulatých formiček vytřeme olejem.
 

7.  Z korpusu vykrojíme stejně velká kolečka, jako jsou formičky, a vložíme je na dno. Naplníme je asi do tří čtvrtin krémem a zalijeme borůvkovou polevou. Formičky dáme asi na hodinu do chladničky ztuhnout. Pak horkým tenkým nožem obtáhneme každou věžičku kolem dokola a formičky opatrně odstraníme. Ihned podáváme.

kolac.jpg