Tvarohové věžičky s čokoládou a borůvkami
Tady máte recept na výborný moučník, který se jmenuje Tvarohové věžičky s čokoládou a borůvkami
Moučník pro 6 osob
Co budeme potřebovat:
Korpus: 2 vejce
60 g hořké čokolády
60 g másla
50 g hladké mouky
1 lžíce medu
1/2 sáčku vanilkového cukru
1/4 sáčku kypřicího prášku do pečiva
máslo
rostlinný olej na vymazání plechu a formiček
KRÉM:
120 g nízkotučného tvarohu
100 g creme fraîche (husté zakysané smetany)
asi 3 lžíce medu
Borůvková poleva:
200 g borůvek
1dl portského vína
2 lžíce tekutého medu
2 plátky želatiny
Postup:
1. V horké vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu a máslo. Vejce utřeme s vanilkovým cukrem do pěny, přidáme med, promícháme a přidáme do čokolády. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva.
2. Těsto nalijeme na plech vytřený máslem a vyložený papírem na pečení. Rozetřeme ho do stejnoměrné vrstvy, vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme 25 minut.
3. Tvaroh vyšleháme s creme fraîche a medem na hladký krém a uložíme do chladu.
4. Na polevu zalijeme plátky želatiny vodou a necháme nabobtnat.
5. V kastrůlku zahřejeme med, až vznikne karamel. Přilijeme portské víno (a podle potřeby vodu), promícháme a krátce svaříme. Pak přidáme borůvky, prohřejeme a nakonec vmícháme nabobtnalé a vymačkané plátky želatiny. Odstavíme a mícháme, dokud se želatina nerozpustí.
6. Šest menších kulatých formiček vytřeme olejem.
7. Z korpusu vykrojíme stejně velká kolečka, jako jsou formičky, a vložíme je na dno. Naplníme je asi do tří čtvrtin krémem a zalijeme borůvkovou polevou. Formičky dáme asi na hodinu do chladničky ztuhnout. Pak horkým tenkým nožem obtáhneme každou věžičku kolem dokola a formičky opatrně odstraníme. Ihned podáváme.